Zaloguj się Załóż konto
Odpowiedz 
Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
13.08.2011, 08:43
Post: #1
Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Witam,
w panelu administracyjnym wyskakuje mi taki błąd:
Cytat:MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue.

SQL Error:
1146 - Table 'db1_ligowy_opole_pl.mybb_settinggroups' doesn't exist
Query:
SELECT g.*, COUNT(s.sid) AS settingcount FROM mybb_settinggroups g LEFT JOIN mybb_settings s ON (s.gid=g.gid) GROUP BY g.gid ORDER BY g.disporder

Brak tabeli w bazie danych.
Pytanie jak ją utworzyć?
Proszę o pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13.08.2011, 14:05
Post: #2
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Instalowałeś forum i po instalacji wchodzisz w ACP, a tu taki błąd? Proponuję przeprowadzić proces instalacji raz jeszcze.

Jeżeli natomiast tez błąd powstał w wyniku np aktualizacji/modyfikacji kodu to:
1. Pobierz paczkę instalacyjną.
2. Wejdź w: install/resources/mysql_db_tables.php. Tam jest tabela, której ci brakuje czyli: mybb_settinggroups.
3. To jest zapytanie z MyBB 1.6.x, które generuje tą tabelę:
Kod PHP:
CREATE TABLE mybb_settinggroups (
  
gid smallint unsigned NOT NULL auto_increment,
  
name varchar(100NOT NULL default '',
  
title varchar(220NOT NULL default '',
  
description text NOT NULL,
  
disporder smallint unsigned NOT NULL default '0',
  
isdefault int(1NOT NULL default '0',
  
PRIMARY KEY (gid)
ENGINE=MyISAM
-prawdopodobnie to powinno pomóc, aczkolwiek nie mam pewności dlatego też radzę poczekać na inne odpowiedzi!!! Wykonujesz to zapytanie na własną odpowiedzialność.

W mojej opinii to zapytanie niczego nie powinno zepsuć- po prostu tworzy tabelę -no ale nie mam pewności.

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13.08.2011, 14:45
Post: #3
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Pomogło tylko teraz wchodząc w ustawieniach forum nie mam nic.
Nie mogę zmienić żadnych ustawień, czy da się to jakoś naprawić?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13.08.2011, 16:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2011 16:03 przez Tidusek.)
Post: #4
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Screeny? Albo dane do konta administratora. Bez tego ani rusz.

#edit:
Chyba już wiem dlaczego nic tam nie ma... ale muszę to zobaczyć na screenie, ponieważ nie mam zielonego pojęcie czy moje domysły się potwierdzą.

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14.08.2011, 08:55
Post: #5
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Tak wygląda mój ACP-Ustawienia:

http://www.przeklej.pl/plik/magical-snap...2c3b57e2mv
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14.08.2011, 13:38
Post: #6
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
No tak jak myślałem. Wiesz w czym tkwi błąd? Nie ma czego edytować, ponieważ nowo utworzona tabela jest pusta =P Musisz ręcznie (np przez phpmyadmina) dodać rekordy do tabeli. Pomoże ci w tym ten plik: http://www.przeklej.pl/plik/usergroups-xml-002c3fakb03p

Tam masz opisy grup i ich uid'y. Po prostu ręcznie pododawaj dane do bazy danych według tego pliku. To powinno ostatecznie zlikwidować problem.

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15.08.2011, 16:02
Post: #7
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
A jak dodać rekordy modyfikacji np: Hello world?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.08.2011, 13:26
Post: #8
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Za pośrednictwem phpMyAdmina- http://www.youtube.com/watch?v=1-81n_vuwug

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.08.2011, 17:14
Post: #9
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Ja wiem jak dodać rekordy, ale jeśli dodam te, które podałeś mi w poprzednim poście będę miał podstawowe opcje: ustawienia strony głównej, ustawienia rejestracji itp.
Ale mam zainstalowane różne modyfikacje i nie będę mógł ich konfigurować, bo również musze dodać ich tabele do bazy danych...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.08.2011, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2011 18:21 przez Tidusek.)
Post: #10
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Ponowne zainstalowanie pluginu dodaje wtyczkowe rekordy do bazy danych.

#edit:
Najpierw dodaj rekordy grup mybb do bazy danych, a następnie przeinstaluj pluginy.

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Forum MyBBsite.pl wykorzystuje cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie, więcej informacji w polityce prywatności
Akceptuję politykę prywatność, zamknij informację