Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
|
13.08.2011, 08:43
|
|||
|
|||
Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Witam,
w panelu administracyjnym wyskakuje mi taki błąd: Cytat:MyBB has experienced an internal SQL error and cannot continue. Brak tabeli w bazie danych. Pytanie jak ją utworzyć? Proszę o pomoc. |
|||
13.08.2011, 14:05
|
|||
|
|||
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć?
Instalowałeś forum i po instalacji wchodzisz w ACP, a tu taki błąd? Proponuję przeprowadzić proces instalacji raz jeszcze.
Jeżeli natomiast tez błąd powstał w wyniku np aktualizacji/modyfikacji kodu to: 1. Pobierz paczkę instalacyjną. 2. Wejdź w: install/resources/mysql_db_tables.php. Tam jest tabela, której ci brakuje czyli: mybb_settinggroups. 3. To jest zapytanie z MyBB 1.6.x, które generuje tą tabelę: Kod PHP: CREATE TABLE mybb_settinggroups ( W mojej opinii to zapytanie niczego nie powinno zepsuć- po prostu tworzy tabelę -no ale nie mam pewności. ![]() ![]() |
|||
13.08.2011, 14:45
|
|||
|
|||
Pomogło tylko teraz wchodząc w ustawieniach forum nie mam nic.
Nie mogę zmienić żadnych ustawień, czy da się to jakoś naprawić? |
|||
13.08.2011, 16:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2011 16:03 przez Tidusek.)
|
|||
|
|||
Screeny? Albo dane do konta administratora. Bez tego ani rusz.
#edit: Chyba już wiem dlaczego nic tam nie ma... ale muszę to zobaczyć na screenie, ponieważ nie mam zielonego pojęcie czy moje domysły się potwierdzą. ![]() ![]() |
|||
14.08.2011, 08:55
|
|||
|
|||
RE: Brak tabeli w bazie danych - jak ją utworzyć? | |||
14.08.2011, 13:38
|
|||
|
|||
No tak jak myślałem. Wiesz w czym tkwi błąd? Nie ma czego edytować, ponieważ nowo utworzona tabela jest pusta =P Musisz ręcznie (np przez phpmyadmina) dodać rekordy do tabeli. Pomoże ci w tym ten plik: http://www.przeklej.pl/plik/usergroups-xml-002c3fakb03p
Tam masz opisy grup i ich uid'y. Po prostu ręcznie pododawaj dane do bazy danych według tego pliku. To powinno ostatecznie zlikwidować problem. ![]() ![]() |
|||
15.08.2011, 16:02
|
|||
|
|||
A jak dodać rekordy modyfikacji np: Hello world?
|
|||
16.08.2011, 13:26
|
|||
|
|||
Za pośrednictwem phpMyAdmina- http://www.youtube.com/watch?v=1-81n_vuwug
![]() ![]() |
|||
16.08.2011, 17:14
|
|||
|
|||
Ja wiem jak dodać rekordy, ale jeśli dodam te, które podałeś mi w poprzednim poście będę miał podstawowe opcje: ustawienia strony głównej, ustawienia rejestracji itp.
Ale mam zainstalowane różne modyfikacje i nie będę mógł ich konfigurować, bo również musze dodać ich tabele do bazy danych... |
|||
16.08.2011, 18:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.08.2011 18:21 przez Tidusek.)
|
|||
|
|||
Ponowne zainstalowanie pluginu dodaje wtyczkowe rekordy do bazy danych.
#edit: Najpierw dodaj rekordy grup mybb do bazy danych, a następnie przeinstaluj pluginy. ![]() ![]() |
|||
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości