Zaloguj się Załóż konto
Odpowiedz 
Jak przywrócić forum w moim przypadku?
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak przywrócić forum w moim przypadku?
02.08.2011, 07:31
Post: #1
Jak przywrócić forum w moim przypadku?
Witam.

wersja skryptu MyBB:1.6.3 - na tej wersji była wykonywana kopia bazy danych.
adres forum:PC-Fachowiec
na czym polega problem (screen, opis, komunikaty):
We wtorek kiedy pojawiła się aktualizacja dałem wolną rękę jednemu z administratorów (początkujący w MyBB). Po jego "aktualizacji" wersja MyBB była cały czas ta sama (MyBB 1.6.3) i forum było sprawne (strona główna). Przywróciliśmy bazę danych i przez dwa dni był spokój. Wziął się ponownie za aktualizację oprogramowania forum. Teraz po jego aktualizacji nie wyświetlały się wątki - Błąd bodajże 404. Co mam teraz zrobić? Czy instalacja czystego MyBB 1.6.3 i przywrócenie bazy danych, a następnie aktualizacja by pomogła? Pytam się bo nie chcę tracić czasu, a może Wy znacie inne sposoby.?


Proszę o pomoc.

Pozdrawiam, eQuuS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02.08.2011, 09:36
Post: #2
RE: Jak przywrócić forum w moim przypadku?
A mi się wyświetla:
Cytat:Error Message:
Your board has not yet been installed and configured. Please do so before attempting to browse it.

Robiliście coś dalej? Miałeś wgrane SEO?

Tworzę style dla MyBB na zamówienia - sprawdź. | Mój we-blog - projekty, szablony, pierdoły | Nie pomagam PW! Problem? Pisz na forum.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02.08.2011, 10:31
Post: #3
RE: Jak przywrócić forum w moim przypadku?
Obecnie są wgrane pliki instalacyjne.

(02.08.2011 09:42)Xemix napisał(a):  Instalujesz od nowa forum? Jeżeli masz kopię bazy danych z wersji np. 1.6.3 - możesz pobrać tą wersję, wrzucić na serwer i w inc/config.php ustawić dane do bazy danych. Bazę wgrywasz przez np. phpmyadmin i masz gotowe forum na MyBB 1.6.3. Potem zabierasz się za aktualizację.
Nie wiem jak sprawa wygląda, bo teraz forum nie działa - jeżeli będzie działać - można by inaczej spróbować to rozwiązać.
A tak na przyszłość masz nauczkę, że nie daje się takiej prostej roboty kompletnym laikom. Wiem, wiem - człowiek uczy się na błędach, ale niech się ten człowiek na localhoscie uczy,a nie forum właściwym Wink
Pomoże?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02.08.2011, 10:55
Post: #4
RE: Jak przywrócić forum w moim przypadku?
Jeżeli wyświetlają się błędy 404 to problem powoduje na 99,9% wbudowany mechanizm SEO lub jakaś wtyczka związana z SEO.

Co do Twojego pomysłu instalacji od razu nowej wersji forum. To tak samo jakbyś pojechał do mechanika i powiedział "coś stuka w przednim lewym kole", a on na to "rozbierzemy samochód i złożymy od nowa, może naprawimy błąd".

Zamiast instalować forum sprawdź najpierw plik htaccess.

Znajdź nas na: Facebooku/Google+ | Download
Pomogłem? [kliknij] Smile

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02.08.2011, 11:36
Post: #5
RE: Jak przywrócić forum w moim przypadku?
Tych plików już nie ma na serwerze. Nie do najnowszej, a do 1.6.3 następnie 1.6.4a.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08.08.2011, 00:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.08.2011 18:01 przez eQuuS.)
Post: #6
RE: Jak przywrócić forum w moim przypadku?
Zainstalowałem polską paczkę MyBB 1.6.3 następnie przywróciłem kopię bazy danych forum (po problemach z prefiksami - dodało mi podczas eksportu "mybb_1" - zastosowałem się do tego
Cytat:Baza danych: MySQL
SQL Error: 1146 ? Table ?forum_mybb14x.test_datacache? doesn?t exist
Query: SELECT title,cache FROM test_datacache
Rozwiązanie: Problem występuje, prefix tabel jest niepoprawny, Sprawdź wpis $config['database']['table_prefix'] w pliku inc/config.php.
i forum poprawnie działało przez kilka minut (do prefiksu mybb dopisałem 1). Nie zauważyłem tego wcześniej, ale jest to już moja druga próba przywrócenia forum - bez aktualizacji do MyBB 1.6.4a i z aktualizacją do MyBB 1.6.4a forum działało poprawnie przez kilka minut. Obecnie nie mogę wejść w działy i wątki. Pokazuje:
Kod:
404 Not Found

The resource requested could not be found on this server!
Powered By LiteSpeed Web Server
LiteSpeed Technologies is not responsible for administration and contents of this web site!
Myślałem, że to wina hostingu - a jednak nie. Macie jakieś pomysły?

Wyłączyłem adresy URL SEF i działa. Po przywróceniu bazy danych mimo, że nie mam włączonych wtyczek, mogę je konfigurować. ;x
Po przywróceniu forum i aktualizacji oprogramowania podczas czytania wątku nie ma ilości stron. W dziale widać ile wątek ma stron, a czytając wątek nie ma w ogóle liczby stron i trzeba się przemieszczać ręcznie (pasek adresu). Muszę wspomnieć, że kiedy forum jeszcze działało był jeden problem - podczas czytania wątku pokazywały się nad liczbą stron wątku liczba stron wątków w dziale. Dzieje się tak tylko w domyślnej szacie graficznej.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Forum MyBBsite.pl wykorzystuje cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie, więcej informacji w polityce prywatności
Akceptuję politykę prywatność, zamknij informację