Zaloguj się Załóż konto
Odpowiedz 
Ostatnio na forum
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ostatnio na forum
14.03.2011, 15:42
Post: #1
Rainbow Ostatnio na forum
Właściwie to mój problem dotyczy bardziej php niż samego forum, otóż chciałbym zrobić coś takiego jak jest na mybbsite czyli "Ostatnio na forum"
tak jak w temacie, szukam więc kodu na stronę oraz dokładne wytłumaczenie gdzie go umieścić. Moze być też związane z rss tak jak tutaj, tylko prosilbym o wytlumaczenie co i jak.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
14.03.2011, 22:19
Post: #2
RE: Ostatnio na forum
Akurat my korzystamy z wbudowanej funkcji w WordPress.

Zainteresuj się http://marines.jogger.pl/2008/08/10/najn...j-stronie/

Znajdź nas na: Facebooku/Google+ | Download
Pomogłem? [kliknij] Smile

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15.03.2011, 14:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.03.2011 14:37 przez Szczechu.)
Post: #3
RE: Ostatnio na forum
skorzystałem z linku powyzszego, dodalem na serwer plik MyBBLatest.class.php

nie wiem tylko o co chodzi z tym poleceniem

Cytat:Przykłady użycia
Zakładamy, że zapisaliśmy klasę w pliku "MyBBLatest.class.php" w tym samym folderze, w którym znajduje się plik, w którym chcemy wyświetlić posty lub wątki. Zatem w owym pliku dołączamy plik klasy:

Kod PHP:
Kod PHP:
require_once('MyBBLatest.class.php'); 

Teraz musimy zainicjować klasę:

Kod PHP:
Kod PHP:
$mybb = new MyBBLatest('forum''http://adres.pl/forum'); 

Wpisałem poprostu te 2 linijki (oczywiscie wpisując w nawias adres strony) tam gdzie mają wyświetlać się linki do tematów, wygląda to tak

Kod PHP:
<div class="sidebar_box">
            
              <
h2>Ostatnio na forum</h2>
               require_once(
'MyBBLatest.class.php'); 
                
$mybb = new MyBBLatest('forum''http://piecdwa.pl/forum'); 
<
h3>Najnowsze posty z działu X</h3>
<?
php
echo $mybb->posts(52);
?>

                
          <div class="df_box"> 

i po wejściu na stronę pojawia sie

Cytat:require_once('MyBBLatest.class.php'); $mybb = new MyBBLatest('forum', 'http://piecdwa.pl/forum');
Najnowsze posty z działu X
Fatal error: Call to undefined method MyBB::posts() in /home/accounts_s/szczechu/public_html/index52.php on line 194

Wiem że zrobiłem jakiś błąd, pewnie z tymi dwoma linijkami powyzszymi, tyle ze dawno juz nie grzebalem w php i nie pamietam co powienienm zrobic, moze ktos pomoc ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15.03.2011, 18:03
Post: #4
RE: Ostatnio na forum
Ja równiez przyłaczam sie do tematu z tym, ze u mnie nic nie wyswietla. Wstawiłem wszystko identycznie jak kolega wyżej i nic nie pobiera. Dane napewno sa dobre sprawdzałem 100 razy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
15.03.2011, 21:41
Post: #5
RE: Ostatnio na forum
Szczechu jak widzisz w linii 194 skryptu index52.php pojawia się błąd. A jest nim "call to undefined method MyBB::posts()" czyli odwołuje się do czegoś co jest niezdefiniowane. Jesteś pewien, że zgodnie z:

Cytat:Zakładamy, że zapisaliśmy klasę w pliku "MyBBLatest.class.php" w tym samym folderze, w którym znajduje się plik, w którym chcemy wyświetlić posty lub wątki. Zatem w owym pliku dołączamy plik klasy:

Wrzuciłeś plik w odpowiednie miejsce?

Tworzę style dla MyBB na zamówienia - sprawdź. | Mój we-blog - projekty, szablony, pierdoły | Nie pomagam PW! Problem? Pisz na forum.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.03.2011, 01:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 01:45 przez Szczechu.)
Post: #6
RE: Ostatnio na forum
Troche sam pokminiłem w czym może być błąd i oto co znalazłem:

po pierwsze źle zainicjowane forym, domyślnie jest ./ a ja forum mam w katalogu forum więc zmieniłem na /forum/ ale nie widać aby coś to dało.

no i w tym kodzie który wydawał mi się od początku "goły" więc dodałem znacznik </php

Kod PHP:
<h2>Ostatnio na forum</h2>
           <?
php require_once('MyBBLatest.class.php'); 
                
$mybb = new MyBBLatest('forum''http://piecdwa.pl/forum'); 
               
?>
          <div class="df_box"> 
do tego momentu niby jest wszystko ok, w sensie ze nic sie nie wyswietla, zaden błąd, ale gdy dodam kod wywołujący tematy:
Kod PHP:
<h2>Ostatnio na forum</h2>
           <?
php require_once('MyBBLatest.class.php'); 
               
$mybb = new MyBBLatest('forum''http://piecdwa.pl/forum'); 
               <
h3>Najnowsze wątki z działu X</h3>
echo 
$mybb->threads(5true2);
?>
          <div class="df_box"> 

pojawia się biała strona i napis
Kod:
Parse error: syntax error, unexpected '<' in /home/accounts_s/szczechu/public_html/index52.php on line 192
linia 192 to :
Kod:
<h3>Najnowsze wątki z działu X</h3>

w poleceniu bylo napisane że trzeba "zainicjować klasę" nie wiem co to znaczy ale wpisałem przed
Kod PHP:
$mybb = new MyBBLatest('forum''http://piecdwa.pl/forum'); 
słowo class, i po zapisaniu pojawia się znow bialy ekran i napis
Kod:
Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting T_STRING in /home/accounts_s/szczechu/public_html/index52.php on line 191
linia 191 to oczywiscie ta z wpisaną "class"

troche sie rozpisałem, może teraz ktoś coś poradzi ?


//EDIT

Naprawiłem ten wcześniejszy błąd który wyskakiwał, był to po prostu błąd zapisu, zostawiłem samo jendo słowo, ale teraz wyskakuje błąd w następnej linijce, mianowicie
Kod:
Parse error: syntax error, unexpected T_ECHO in /home/accounts_s/szczechu/public_html/index52.php on line 193

nie mam pojecia o co tym razem mzoe chodzic..
Ps. plik mylatestcalss ma w tym samym katalogu co index
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.03.2011, 09:51
Post: #7
RE: Ostatnio na forum
Szczechu mi sie udało. Poprostu zawartość kasy, wklepałem w tym samym pliku co sekwencje do wyswietlania ostatnich tematów. I tyle;P Ja klase zapisywałem w oddzielnym pliku to mi nie szło.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.03.2011, 11:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2011 11:24 przez Szczechu.)
Post: #8
RE: Ostatnio na forum
W którym miejscu to wklepałeś ? i w miejscu gdzie mają być wyświetlane te tematy uzywales znacznika php ? czy wklepałeś tak jak w poradniku
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
16.03.2011, 19:45
Post: #9
RE: Ostatnio na forum
Wklepałem w ten plik gdzie chce aby wyświetlało tematy. Tak w znaczniki php
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27.03.2011, 11:08
Post: #10
RE: Ostatnio na forum
Polecam zainteresowanie się podstawami PHP.

Postęp tłumaczenia: 96% [##############################]
[marines w sieci]> FB :: Launchpad :: Blog
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Forum MyBBsite.pl wykorzystuje cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie, więcej informacji w polityce prywatności
Akceptuję politykę prywatność, zamknij informację